Programozói Logika Óvodásoknak - 12 Hetes Kihívás

Játékos, élményalapú foglalkozások segítségével segítnünk megtanítani a gyermekedet kódolni. Hiszünk benne, hogy ez a logikai készségfejlesztés leghatásosabb módja.

A kihívás segítségével

4-7 éves gyermeked játékos formában megismerkedik az algoritmikus gondolkodással. Megkapja azokat a készségbeli alapokat, amit egy nyugati vagy skandináv oktatásban is megkapna. Ennek köszönhetően:

Hogy segítünk ebben?

Minden hét elején megkapjátok a foglalkozástervet és a hozzá tartozó feladatlapokat online. A hét során a tervezet alapján foglalkoztok a gyerekkel, ami nem csak tanulságos, de nagyon szórakoztató is lesz, hiszen tele van izgalmas, kreatív játékötletekkel a program.

Ez nagyrészt nem képernyő előtti görnyedést jelent, hanem offline programokat, közös élményeket, amelyek során a gyerek az életkorának megfelelő aktivitások segítségével sajátítja el a kódolás alapjait.

A tapasztalatokat, kérdéseket lehetőségetek lesz megosztani a kihívás többi résztvevőjével és velünk a privát csoportunkban.

Tavaszi csoport

Mikor indul a kihívás?

A 12 hetes program május 13-án indul.

Minden résztvevő egyszerre fogja megkapni az első heti foglalkozási tervet, ahogy utána a többit is. Természetesen haladhattok a saját ütemetekben a “tananyaggal”, de szeretnénk megadni az esélyt, hogy együtt haladjon a csoport, ezért a terveket hétről-hétre egyszerre kapjátok majd meg.

Jelentkezési határidő: május 10. 23:30

Mikről fogunk “tanulni”?

A kihívás 12 hete alatt az algoritmusokról fogtok közösen tanulni, de ezt a szót nem feltétlen kell kiejteni a gyerek előtt. Anélkül is alaposan meg lehet ismerkedni velük, hogy ez a szó elhangzana 🙂

Az algoritmusokkal kapcsolatban lesz szó a(z)…

Sorrendiségről

Megtanulja a gyerek, hogy a műveleteknek kijelölt sorrendje van egy cselekvéssoron belül.

Szintézisről

Itt azt sajátítja majd el, hogy a műveleteket hogyan lehet átláthatóbb lépésekre bontani. Fontos minden problémamegoldó tevékenység során.

Blokkosításról

Ha egy műveletsort már begyakoroltatok, akkor arra később tudtok egyetlen műveletként hivatkozni a jövőben.

Feltétel-ellenőrzésről

Le fogja tudni ellenőrizni, hogy “A” vagy “B” eset áll fenn, és ennek megfelelően tud majd műveletet választani.

Feltételek ellenőrzéséről újra

Azonban itt már sokkal több lehetőség lesz, illetve olyan esetekkel is megismerkedik, amikor egyik várt feltétel sem teljesül.

Loopokról

Többszörösen ismétlődő műveletsorokkal fogtok ismerkedni ennél a leckénél.

Debuggolásról

Ez a program egyik legizgalmasabb pontja, amikor fordítva kell gondolkodni. Nem a tökéletességre kell törekedni, hanem a hibát megtalálni.

Algoritmusok követéséről

A challenge ezen pontján már tökéletesen készen fog állni rá a gyerek, hogy algoritmusokat kövessen.

Algoritmusok alkotásáról

Ezen a ponton már konkrétan programozni fog.

ScratchJr programnyelvről

Ez egy ovisok számára létrehozott programnyelv, amit használva már képernyő előtt is programozhat a lurkó.

Bónuszok

Az tavasszal induló kihívás résztvevőjeként ajándékba kapod még extraként az alábbiakat:

Programozói logika ovisoknak

JELENTKEZÉS MÁJUS 10-IG!

18 990 Ft

A kihívás május 13-án indul. Onnantól kezdve heti szinten küldjük ki a foglalkozásterveket és a nyomtatható feladatlapokat.

Mit kapok a kihívás során?

coding

Milyen előnyökre tesz szert a gyerek, aki programozni tanul?

Programozás során megtanulja a nagy, komplex feladatokat lebontani apró, átlátható, egyszerű műveletekre, így sokkal jobb lesz a problémamegoldó képessége az átlagnál.

Azonosítja az elé kerülő problémákat, elemez, megoldási lehetőségekkel áll elő, ezeket szisztematikusan teszteli, és ha szükséges, az egész folyamatot ismétli, amíg meg nem találja a tökéletes megoldást.

Talán meglepő, de a kódolás egy nagyon kreatív folyamat. Ahogy a rajzolás, a zenélés, a versírás a maga végtelen alkotási lehetőségével kreativitást igényel, úgy a kódsorok írása is.

Ráadásul egy programozni tudó gyerek számára minden weboldal, alkalmazás és videójáték újabb és újabb inspirációt jelent. Mindennek érti a működését, és elgondolkodhat, miért éppen ezt a megoldást választotta a fejlesztő?

A kódoló gyerek folyamatosan megtapasztalja, hogy senki nem dolgozik elsőre tökéletesen, a jó munka titka a folyamatos tesztelés, a folyamatos önellenőrzés, és ha következetesen teszteljük és javítjuk a munkánkat, akkor jó eredményt kapunk.

Ez a tapasztalat kitartóbbá és magabiztosabbá fogja tenni, hiszen sokszorosan megtapasztalja, hogy a munkamódszere működik, csak szükség van hozzá a következességre.

A technológia átitat lassan minden szektort, úgyhogy bármilyen területen is helyezkedik majd el a távoli jövőben a ma még csak óvodás gyermekünk, a programozói készségek mindenhol előnyt fognak jelenteni.

Ráadásul ha végül úgy alakul, hogy beleszeret a kódolásba, és programozó lesz a csemetéből, akkor nem lesznek anyagi problémái. Manapság nettó kétmilliós fizetést is simán zsebre lehet tenni IT területen, és az igény a jó szakemberekre csak növekedni fog.

Kérdésként felmerülhet

Az alábbi két kérdés merül fel leggyakrabban a programmal kapcsolatban.

Abban a formában, ahogy egy programozót elképzelünk a monitor előtt görnyedve betűkből, számokból és egyéb karakterekből álló sorokat írva, semmiképp. De nem is ez a cél 🙂

Egyelőre a programozás logikáját fogják csak megtanulni játékos feladatok és élmények segítségével. Ez nagyrészt teljesen offline történik, változatos foglalkozások során. Fognak rajzolni, szaladgálni, kézműveskedni, feladatlapokat megoldani, szókígyót alkotni, stb. Mindeközben észrevétlenül elsajátítják a programozói logika alapjait, majd azon kapjátok őket, hogy már “robot autókat” programoznak.

Visszatérve az eredeti kérdésre, a legújabb kutatások alapján 5 éves kortól mindenképp készen állnak a gyerekek, hogy megtanuljanak programozni, de egy 4 éves is ismerkedhet a rávezető, játékos feladatokkal. Összegezve a 4-7 éves korosztály számára ajánljuk a challenge-et.

Nem szükséges semmiféle programozói előismeret, a foglalkozástervekben minden nagyon egyértelműen le van írva, hogy mit miért csináltok. Gyógypedagógus munkatársaink garantálják, hogy egy óvodás is megérti, úgyhogy nem fog gondot okozni egyetlen szülőnek sem 🙂

Kiknek szól a challenge?

Őszintén

Kiknek ajánljuk?

Kiknek nem?

Garanciák

Nincs veszíteni valód

Pedagógiai garancia

A program kidolgozásában részt vett egy sokéves óvodai tapasztalattal rendelkező gyógypedagógus is, aki garantálja, hogy az aktivitások érthetőek és megfelelnek az óvodás korosztály számára.

Szakmai garancia

Szintén a csapat tagja volt egy informatikus és egy informatika tanár, akik a szakmai anyag felépítéséért feleltek.

Pénzügyi garancia

A program indulását követően 15 napig indoklás nélkül visszakérheted a kihívás árának a 100%-át, ha bármi miatt elégedetlen vagy.

VISSZAJELZÉSEK

A programról mondták

Nagyon különleges volt a kihívás, még mérnök.informatikus szemmel is izgalmas volt az egyes témakörök bemutatása.
Tomi apukája
Nagyon szerettük. Megfelelő mennyiségű ismétlés is volt, és nem túl nehéz feladatok. Érdekesek is a gyerekeknek, úgyhogy köszönjük szépen!
Horváth Nikoletta
Jól átgondolt, logikus felépítés! Várakozásokon felüli volt.
Ferenczi Dia