Sütés-főzés – szókincsfejlesztő feladatlap

Az ételkészítés egy izgalmas és összetett tevékenység, amely sokkal többet is jelenthet egy gyerek életében, mint csupán finom falatok elkészítését. Gyerekek számára ez a tevékenység nemcsak arról szól, hogy új ízekkel ismerkedjenek, hanem remek alkalmat kínál a kreativitás, együttműködés és algoritmikus gondolkodás fejlesztésére is. Az ételek elkészítése során rengeteg izgalmas eszközzel, alapanyaggal és tevékenységgel ismerkedhetnek meg. Összeírunk most néhány ötletet, hogy milyen játékokkal lehet nagy mértékben fejleszteni a szókincsüket ezen a téren, a cikk alján pedig egy nyomtatható szókincsfejlesztő feladatlapot is találtok.

Beszéljétek át, hogy készül egy-egy étel!

Ritkán gondolunk bele, milyen sok tevékenységet végzünk a konyhában. Az előkészületek közben kimérjük a megfelelő mennyiségeket, pucolunk, pácolunk, szeletelünk, aprítunk, forralunk, fűszerezünk, kiolvasztunk, panírozunk, stb. Aztán jön a lényeg, a főzés, sütés, grillezés, nyársalás, bográcsozás, és nyugodtan egészítsétek ki magatokban, ha valamilyen módszert hirtelen kihagytam.

Bökjetek rá találomra néhány kedvencre, és beszéljétek át a folyamatot, hogy miként készül az adott étel! Ha van rá lehetőség, készítsétek el közösen! A receptek követése egy tök jó gyakorlat az algoritmusokkal történő ismerkedéshez is, több ilyen foglalkozás elem is szerepel a 12 hetes programunkban.

Nyissatok éttermet!

Ha már több étel elkészítését is ismeri a gyerkőc, akkor nyissatok saját éttermet egy játék erejéig! Készítsétek el a menüt! Találjátok ki, hogy milyen ételek lesznek az étlapon! Ha megvan az étlap, párosítsátok hozzá, hogy melyik ételt milyen módszerrel kell elkészíteni!

Eszközök és ételek párosítása

Készítsetek be mindenféle eszközt a konyhából. A korábban megtervezett étlapból jelöljétek ki az első ételt, és válogassátok ki azokat az eszközöket, amikre szükség van az elkészítéséhez! Ha megvan, haladjatok tovább, végig az étlap összes fogásán!

Feladatlap

Készítettünk számotokra egy feladatlapot, amit a Készségfutár Klub Ingyenes bemutató csoportjából tudtok letölteni. Érdemes csatlakozni a csoporthoz, mert sok-sok feladatlapot töltünk fel ide.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük