Foglalkozás ötletek a Föld napjára szülőknek

A Föld napja remek alkalom, hogy olyan játékokat, aktivitásokat végezzünk, beszélgetéseket folytassunk, melyek során a gyerek egy kicsit jobban megismeri az állatokat, növényeket és a minket körülvevő környezetet. Megismerhet olyan összefüggéseket, mint a természet körforgása, a tápláléklánc, ahol a földből kinövő növényeket lelegelik a növényevő állatok, akikre a ragadozók vadásznak. Próbáltunk szokás szerint minél változatosabb foglalkozás ötletcsomagot összeállítani.

Szelektív hulladékgyűjtés

Gyűjtsétek össze az otthon épp megtalálható összes hulladékot, és válogassátok szét őket! Külön a papírt, a fémet, a műanyagot és az egyéb, kommunális hulladékot. Közben beszéljétek át, miért fontos ez a Föld számára! Miért fontos, hogy ne égessünk el minden szemetet, miért fontos, hogy minél kevesebb műanyagot használjunk?

Ültessetek fát! Vagy bármi mást.

Ültessetek el valamit a kertben, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor csak cserépbe! Lehet ez egy kis paradicsom palánta, virág, bármi. Közben beszéljétek át, hogy miként “szaporodnak” a növények. Persze csak a gyerek szintjének megfelelően. Pl. miért vannak magok az almában, körtében, cseresznyében?

Tudsz mondani 5 db…

…növényevő állatot?
…ragadozó állatot?
…növényt?
…gyümölcsöt?
…zöldséget?
…földrészt?
…dolgot, ami műanyagból készül?
…szerszámot, amivel a földet művelik?

Ezekkel a kvízkérdésekkel nagyon rugalmasan bánhattok a gyerek szintjének megfelelően. Nyugodtan kitalálhattok saját ötleteket is, és az 5-ös számhoz sem kell ragaszkodni. Lehet 3 is, ha nehezen megy, vagy 10, ha túl könnyedén.

Állatok felismerése

Képről

Mutass képeket a gyereknek állatokról, és a feladat az, hogy ismerje fel. Beszélgessetek is egy kicsit az egyes állatokról, pl. ennek az állatnak szarva van, ennek agancsa, ennek agyara. Bővüljön csak az a szókincs 😉

Tapintás alapján

Apró műanyag állatok felismerése csukott szemmel, tapintás alapján. Érdekesebbé tehető a feladat, ha egy tál vízben vagy rizsben először egyesével meg kell keresni, ki kell túrni (szintén csukott szemmel) az állatokat, és csak utána jöhet a felismerésük.

Társasjátékok

Állatos memóriajáték, akár saját készítésű képekkel. A gyerek rajzol két-két verziót az egyes állatokból, izgalmasabb, ha nem ugyanúgy néznek ki, hanem mondjuk az egyik hím a másik nőstény vagy az egyik felnőtt állat, a másik gyerek. Utána ezeket a rajzokat ki lehet vágni, és lehet velük memóriajátékozni.

Állatos puzzle. Ezt is elkészíthetitek saját magatok számára egy nyomtatott vagy rajzolt kép szétvagdosásával.

Állatok utánzása

Activity

Rajzoljatok kis kártyákra állatokat, aztán indulhat az activity! Azt az állatot kell utánozni, ezáltal elmutogatni, amit kihúzunk.

Dalolászva

Én elmentem a vásárba fél pénzzel… Remek dal az állathangok tanulásához, utánzásához. És YouTube-on elérhető egy pokolian hosszú verziója is.

Kézügyesség

Állatok gyurmából

Akár bolti, akár só-liszt gyurma áll rendelkezésre, mindkettő tökéletesen alkalmas, hogy egy saját kis farmot vagy vadasparkot gyúrjunk belőle.

Színezés

Ha van állatos színező otthon, akkor ez magától értetődő foglalkozás ötlet. Ha nincs, akkor is tudtok nyomtatni erről az oldalról:
http://www.supercoloring.com/collections/animals-coloring-pages

Papírból béka

Zöldre színezett félbehajtott kör, két másik kör a szemnek, kis rajzolás meg egy kis piros fecni a nyelvnek.

Papírból Föld

Teljesen elengedhetjük a kreativitásunkat. Legyen rajta sok kék, valamennyi zöld, és ha akarunk, szemekkel is felruházhatjuk Föld anyánkat.

Dalok

Állatos dalokat itt most nem sorolnánk fel, mert YouTube-on már összegyűjtötték mások:

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az ehhez hasonló cikkekről! Plusz egy kis extra motivációként, ha feliratkozol, átküldünk különböző segédanyagokat, amiket otthon is használhatsz kinyomtatva készségfejlesztésre, pl. egy 100 oldalas játékgyűjteményt, benne rengeteg otthon nyomtatható faladatsorral 😉

Ide kattintva tudod kérni ezt az e-bookot, ha feliratkozol a hírlevelünkre.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.