Húsvéti készülődés játékosan – tippek szülőknek

A tavaszi szünet és a Húsvét tökéletes apropó egy kis otthoni készségfejlesztésre, közös, játékos időtöltésre. Ebben a posztban összeírtuk a kedvenc húsvéti foglalkozás ötleteinket, amiben található szókincsfejlesztés, számolás, finommotoros fejlesztés, kézműveskedés, logikai- és mozgásos gyakorlatok egyaránt.

Tavaszi nagytakarítás

Ez felnőtt fejjel messze nem tűnik olyan mókás időtöltésnek, de egy kisgyerek számára izgalmassá tehető. A lényeg, hogy közösen csináljuk a feladatokat, pakoljuk el a játékokat, szedjük össze a szennyest, indítsuk el a mosást, söprögessünk, töröljünk port, mossunk fel, porszívózzunk, és közben kommunikáljunk, beszélgessünk a háztartási eszközökről, hogy mi mire való, hogy kell használni, stb.
Pl. mire való a felmosó? Hogy kell felmosni a konyhát? Hogy töröljük le port a polcról? Mire való a mosógép? Mit teszünk bele?

Természetesen képeket is használhattok az eszközök tanulásához. Készítettünk mi is egyet a Pinterest oldalunkra:

Húsvéti tojás

Megkerülhetetlen játékelem ebben az időszakban a húsvéti tojás. De csak a kreativitásunk szab határt annak, hogy milyen fejlesztő gyakorlatokat építünk köré. Íme néhány ötlet.

Tojásfestés

Igen, ez nem egy nagyon egyedi ötlet, de kihagyhatatlan, és remek fejlesztő tevékenység. Kreatívkodhattok is, illetve előre kijelölt mintákat is követhettek a tojások díszítésekor, pl előre berajzolt csíkok, egymást keresztező görbék. Mindkettőt javasoljuk.

Papírtojások készítése

Vágjatok ki papírtojásokat! Legyen többféle színű és mintázatú, mindegyikből 2 db! Ha elkészültek, össze tudjátok keverni, és egy játékos párósítós feladat lehet a gyerek számára megtalálni a párokat.
Ha ezen túl vagytok, 2-3 darabra lehet vágni a papírtojásokat, és egy izgalmas puzzle játékot lehet velük játszani.

Tojás krumplinyomdából

Vágjatok ketté krumplikat, majd késsel végjatok apró mintákat a lapos oldalába, pl. csíkokat, kereszteket, ikszeket, stb. Ha ez megvan, mártsátok festékbe a mintás oldalát, és máris kész a krumplinyomda, amit ha rányomtok a papírra, mintás tojásokat kaptok.

Ha kész vannak a krumplinyomdák, gyakorolhatjátok a sormintákat a segítségükkel. Készíts ilyen feladatot a gyerek számára! Egyszerű mintázat alapján nyomj a papírra néhány tojást, ami alapján rájöhet, milyen tojással folytathatja a sormintát! Ezt természetesen papíron rajzolt tojásokkal is játszhatjátok, ha a krumplinyomdás előkészülethez nincs kedvetek.

Színegyeztetés tojásokkal

Tojástartóba egy előre elkészített “tervrajznak” megfelelően kell bepakolniuk a kifestett színes tojásokat a gyerekeknek. Ehhez is készítettünk mintát Pinterestre, de javasoljuk, hogy az otthoni lehetőségeknek (színek, tojástartó mérete) megfelelően készíts sajátot ehhez a játékhoz.

Ismerkedés a tojással

Ha már ez az ünnepkör részben a tojás körül forog, ismerkedjetek egy kicsit vele! Fogjátok kézbe, üssétek fel, főzzétek ki, stb.
Beszéljétek át, milyen ételeket szoktatok készíteni tojásból, aztán készítsetek is el ezek közül egyet!

Ügyeskedés tojással

Kanálon egyensúlyozzátok a tojást, és így menjetek végig egy előre elkészített akadálypályán! Tetszőlegesen lehet nehezíteni az egyszerű szlalomozással kezdve, székcsapdák átlépkedésén át a körbe-körbe forgásig. Ha valakinek túl jól megy, akkor a kanál átkerülhet a kézből a szájba is.

Tojáskeresés

Hagyományos húsvéti játék, hogy az udvaron, vagy akár a lakásban elrejtjük a tojásokat (csokitojásokat), és a gyerekeknek pedig meg kell keresniük. Ne hagyjátok ki, nagy élmény a kicsik számára! 🙂

Húsvéti mozgás

Séta különböző anyagokon

Sétáljatok különböző anyagú felületeken, pl. parketta, kő, szőnyeg, fürdőszobai kilépő, lavorba szórt magvak, szivacs, párna, stb. Megpróbálhatjátok akár csukott szemmel is felismerni az adott anyagot.

Közös sütés, főzés

Gyúrjátok közösen a sütemény tésztáját, szaggassatok pogácsát, szórjátok a fűszereket, öntsétek ki tálakba a hozzávalókat!

Ugróiskola

Irány az udvar, a járda vagy a park egy krétával, és már rajzolhatjuk is fel az ugróiskolát! Ehhez is kereshetünk ötleteket Pinteresten, nem kell kizárólag a sablonos mintához ragaszkodni. Lehetünk kreatívak, hogy nagyobb kihívást jelentsen a pálya.

Húsvéti kézműveskedés

A tojásokról már sok szó esett, de rengeteg izgalmas kézműves ötletet lehet még a Húsvéthoz kapcsolni. Készíthettek csibéket sárgára festett, kivágott tenyérnyomokból, nyuszit bögréből (vagy gyakorlatilag bármiből, csak szemek, orr, bajusz és fülek kellenek rá).

Mi vécépapír gurigából készítettünk egy aranyos nyuszit.

Húsvéti nyuszi

Készíthettek húsvéti dominót. A lényege, hogy kis papírlapokat két részre osztotok, és mindkét részre rajzoltok valami húsvéttal kapcsolatos dolgot. Tojás, nyuszi, kereszt, stb. Ha elkészült sok-sok ilyen rajz, akkor lehet vele dominózni.
Ugyanígy készülhet memória kártya is. Minden húsvéti rajzból 2 verzió kell, ki kell várni őket kis négyzetekre, és indulhat a memória játék!

Húsvéti dalok, mondókák

Nyuszi ül a fűben, fűbe szundikálva…
Hová mégy te kis nyulacska… Ingyombingyomtálibe…
Zöld erdőben jártam, kék ibolyát láttam…

Ennél motiváltabb talán sosem lesz a gyerkőc, hogy mondókákat, verseket tanuljon, mint Húsvétkor, amikor a vers elmondásáért hagyományosan jutalmat kap 😉

Örülnél néhány ingyenes, nyomtatható készségfejlesztő feladatlapnak, foglalkoztatónak? Csatlakozz a Készségfutár Klub ingyenes bemutató csoportjához minta feladatlapokért!

Csatlakozom

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük