Így ünnepeld gyerekeddel a víz világnapját – 6 + 1 tipp

Összegyűjtöttünk 6 + 1 ötletet, milyen programokkal, játékokkal, beszélgetésekkel emlékezhettek meg a víz világnapjáról (március 22.). Kiváló alkalom ez a közös készségfejlesztő játékokhoz, hiszen a víz nem csak elengedhetetlen alkotóeleme az életünknek, de nagyon mókás vele szórakozni is.

Víz világnapja

Beszélgessetek a vízről és annak fontosságáról!

  • Milyen érzés hozzáérni a vízhez? Milyen leszel, ha leöntenek vízzel?
  • Miért fontos a víz? Megisszuk, állatok élnek benne, öntözzük vele a növényeket, strandolni járunk a partjára, hajóval tudunk rajta utazni, rakományt szállítani, lehúzzuk vele a vécét, stb. A gyerek életkorának megfelelően érdemes csak belemenni. Minél több felhasználását soroljuk fel, minél több összefüggést tudunk elmagyarázni a víz és a hétköznapi életünk alapvető jelenségei között, annál jobb.
  • Hol találunk vizet? Hogy kerül a csapba? Honnan erednek a folyók? Mibe folynak bele?

Öntögessetek!

Poharak, csészék segítségével öntsetek át egyik tálból vizet egy másik tálba! Ha megy, akkor meg lehet próbálni poharakba ragasztócsíkkal jelzett, előre meghatározott mennyiségeket önteni. Ez jó alkalom, hogy beszélgessetek a mennyiségekről. Melyik pohárban van több? Melyikben kevesebb? Melyik a nehezebb? Melyik a könnyebb? Önts a két pohárba ugyanannyi vizet!

Kísérletezzetek!

Mi lesz a vízből? Mivé tudjuk átalakítani? Csináljatok limonádét, szörpöt, teát! Beszéljétek át, miként lesz a vízből valami egészen más! Ismerkedhettek a halmazállapotokkal is. Fagyasszatok jégkockákat, forraljatok el egy tál vizet, és értelmezzétek a történteket!

Vizes ügyességi játékok

Halásszatok ki kiskanállal kupakokat egy lavor vízből! Lehet akár versenyszámot is csinálni belőle, versenyezhettek, ki gyűjti ki a legtöbb kupakot a saját lavorjából. Ha ez már túl jól megy, kipróbálhatjátok lábbal is 😉

Ismerkedés az élővilággal

  • Soroljatok fel vízben élő állatokat! Le is rajzolhatjátok őket.
  • Utánozzátok az állatokat! Milyen hangot adnak ki? Hogy mozognak? A halak tátogását, a kacsák hápogását, a békák brekegését, a cápák vészjósló lopakodását biztos mókásan tudjátok majd imitálni.
  • És ha már víz és élővilág, locsoljátok meg a növényeket a ház körül!

Verselés, dalolás

Tanuljatok meg vízzel kapcsolatos dalokat, mondókákat! A Tavaszi szél vizet áraszt… kezdetű dal pont ideális kiindulópont lehet. Aztán jöhet a többi sláger: Esik az eső, hajlik a vessző… Kiskacsa fürdik, fekete tóban…

+1 Mókázzatok a vízzel!

Fújjatok buborékokat, lövöldözzetek vízipisztolyokkal, dobjatok el néhány vízibombát, indulhat a habparty! A lényeg a víz és a nevetés.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az ehhez hasonló cikkekről! Plusz egy kis extra motivációként, ha feliratkozol, átküldünk különböző segédanyagokat, amiket otthon is használhatsz kinyomtatva készségfejlesztésre, pl. egy 100 oldalas játékgyűjteményt, benne rengeteg otthon nyomtatható faladatsorral 😉

Ide kattintva tudod kérni ezt az e-bookot, ha feliratkozol a hírlevelünkre.

2 thoughts on “Így ünnepeld gyerekeddel a víz világnapját – 6 + 1 tipp”

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük