Tájékozódás az időben – Évszakok, hónapok, naptár

Gyereknaptár

Ezt a kis évszak kört készítettem tavaly az elsős gyerekeknek. Év elején megfigyeltem, hogy az elsősöknek nagyon nehezen megy az idő érzékelése, az időben való tájékozódás. Próbáltam minél változatosabb módszerekkel és eszközökkel rávezetni őket az idői tájékozódás rejtelmeire.

Ez a kör tökéletes arra, hogy beszélgetni tudjunk az épp aktuális évszakról, annak időjárásáról, jellegzetességeiről.

Mindig megkérdezem tőlük, hogy melyik évszak volt a jelenlegi előtt és melyik fog következni utána.

Felsoroljuk a 4 évszakot, közben babzsákot adogatunk egyik kezünkből a másikba (ez segít a rögzülésben), vagy épp egymásnak adjuk sorban.

Utána rátérünk a hónapokra. Felsoroljuk a 12 hónapot, és beszélgetünk róla, hogy melyik van most, melyik volt ez előtt, melyik jön ez után. Melyek a téli hónapok? Melyek a nyári hónapok?

Gyereknaptár

Másodikos korukban már elvárom azt, hogy a leírt évszak és hónap neveket felismerjék, és minden óra elején megbeszéljük az épp aktuálisat, és jelöljük a táblán. Ilyenkor is mindig megbeszéljük az aktuális időjárást és jellegzetességét az évszaknak, hónapnak (lásd. a képen).

Power point bemutatót és egyéb IKT feladatokat is szoktam készíteni, hogy könnyebben rögzüljön az információ a gyerekeknek. Később még lesz róla poszt 😊

Havi naptárt is gyakran használunk. Szerepelnek rajta a hét napjai és a konkrét napok dátuma. Nagyon szuper az, amikor arról beszélgetünk a gyerekekkel, hogy: Milyen nap volt 5-én? Milyen nap lesz 30-án? Hány nap telt el eddig a hónapból? Hány nap van még hátra a hónapban?

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az ehhez hasonló cikkekről! Plusz egy kis extra motivációként, ha feliratkozol, átküldünk különböző segédanyagokat, amiket otthon is használhatsz kinyomtatva készségfejlesztésre, pl. egy 100 oldalas játékgyűjteményt, benne rengeteg otthon nyomtatható faladatsorral 😉

Ide kattintva tudod kérni ezt az e-bookot, ha feliratkozol a hírlevelünkre.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük