17 budapesti látványosság kisgyerekeseknek

Itt a nyár, elkezdődött a vakáció! Minden szülő fejében csak úgy száguldoznak a programötletek, amikkel izgalmassá varázsolhatják a gyerekek nyári szünetét. Ma olyan budapesti látnivalókat hoztam, amik könnyen megközelíthetőek, felkeresésük nem igényel hosszas készülődést és nem utolsó sorban pénztárca barátok.

Március 15. tér

Egyfelöl tökéletes hely fagyizásra vagy kürtöskalácsozásra. Másfelöl itt állt egy római erőd, a Contra Aquincum, amit meg is nézhetünk egy üvegfalon keresztül. Sőt, a tér köveibe bele van vésve a Duna, ami a Római Birodalom határa volt, ha ahhoz van kedvünk végig is sétálhatunk rajta.

Dunakorzó

Több mint 100 éve még az volt az egyik legizgalmasabb délutáni program, ha végig sétáltunk a Korzón. Ma már lehet, hogy nem annyira izgalmas mások ruháit lesni, de ma is rengeteg érdekességet találunk az Erzsébet híd és Lánchíd között. Elsétálhatunk két kutya, egy rák, egy béka, egy hal, egy kiskirálylány, egy festő és egy drámaíró szobra mellett.

Budapesti szobrok

Károlyi kert

Egy igazi zöld oázis a Belvárosban, aminek saját nyula is volt. Karcsi a kertben élt, miután elpusztult szobrot állítottak a tiszteletére. Karcsi szobrán kívül árnyas padokat és játszóteret is találunk itt.

Szent István Bazilika körkilátója

Fentről csodálatos körpanoráma tárul a felkapaszkodók elé. A sportosok mehetnek lépcsőn, de van lift is. Izgalmas játék lehet beazonosítani a fentről látott épületeket. Fontos, hogy a feljutás belépőjegy köteles!

Pocakos rendőr szobra

A város egyik legszerethetőbb rendőre, aki csendben szemléli a belvárosi forgatagot. A szobrász a nagypapájáról, Károlyról mintázta a szobrot. Mindenképpen simogassuk meg Karcsi bácsi pocakját.

Budapesti szobor

Szabadság téri szökőkút

Az interaktív szökőkút kipróbálására nincs is jobb időpont, mint a nyári hőség. Csal elég közel kell állnunk a vízoszlophoz, hogy leomoljon és be tudjunk menni középre. Ha kicsit vizesek leszünk a Szabadság tér napos padjain hamar megszáradunk.

Szabadság téri szökőkút

Városliget

Rengeteg izgalmas hellyel gazdagodott a Liget az utóbbi időben, így azoknak is érdekes lehet az újbóli felfedezése, akik eddig jól ismerték. Találhatunk itt játszótereket (a Nagy játszótérről sokan úgy tartják, hogy a főváros legjobbja), botanikus kertet, kresz pályát, rózsakertet és piknik kertet is. Lehet kacsákat etetni vagy utazni egy kicsit az időben a Vajdahunyad Várában.

Margit-híd közepe

Ez talán a legizgalmasabb hidunk, hiszen a közepén van egy jó nagy kanyar. Emiatt kell erősen kapaszkodni a Combinon és így lett egy újabb kilátópontja a városnak. Erről a helyről belátni Pestet és Budát is.

Margit-sziget zenélő szökőkút

Néha jól esik megpihenni, de akkor azt tegyük izgalmasan. A szigeti zenélő szökőkút mellett hűvösben élvezhetjük a víz és zene játékát.

Gül Baba türbéje

A tökéletes élmény érdekében ajánlom, hogy a Gül Baba utcán sétáljatok fel, ami bár kicsit meredek, de higgyétek el megéri! Gül Baba sírkápolnája egyébként Európa legészakibb iszlám zarándokhelye. Itthon Rózsák Atyjaként ismerték a szerzetest, emiatt meseszép rózsakert is vár minket a Rózsadomb tetején. Elhelyezkedéséből adódóan pompás panoráma tárul a szemünk elé (itt is).

Várnegyed

Egy napra legyünk igazi turisták és vesszünk el a budai Várnegyedben. Utcázzunk a színes házak között, menjünk fel a Halászbástyára és csináljunk egy képet a Parlamenttel a háttérben, dobjunk egy érmét a Mátyás kútba, csodálkozzunk rá a pesti panorámára és végül sétáljunk le a hegyről a számtalan útvonal egyikén.

Tömegközlekedés

Gyerekként, sőt felnőttként is izgalmas lehet különböző közlekedési eszközöket kipróbálni. Egy napijeggyel ezt meg is tehetjük. Feszállhatunk a fogaskerekűre, amiből egy van csak a városban vagy utazhatunk az európai kontinens első földalattijával is. Kipróbálhatjuk a város legforgalmasabb villamosvonalát, a 4-6-ost vagy lemehetünk a leghosszabb mozgólépcsőn a Széll Kálmán téri metrómegállóba. A lehetőségesek száma végtelen!

Kisföldalatti múzeum

Egy vonaljegy áráért tudunk bemenni Budapest egyik legkisebb, de biztosan a legeldugottabb múzeumába. A kiállítótér a földalatti eredeti alagútszakasza, ahol régi kocsikat nézhetünk meg kívülről és akár belülről is. Az állandó kiállítás során képek és makettek mesélnek a főváros földalatti közlekedéséről.

M4 metróvonal

a négyes metróval való utazás már önmagában is izgalmas, hiszen minden kocsi automatizált, így a vezető helyéről nézhetünk végig az alagúton. Az állomásai pedig igazi műalkotások, mindegyik más és más. Van ahol légy vagy Barbie lenyomatott találunk, olyan megálló is van, ahonnan látjuk a kék eget vagy egy Kodály kotta részletet.

Központi Vásárcsarnok

Nyüzsgés és finom falatok várnak minket a város legnagyobb fedett piacán. Egyszer, régen még hajókkal hozták csatornákon keresztül az árut, ma már (sajnos) nem ilyen kalandos az áruszállítás. Vesszünk el a standok között és friss gyümölcsökkel vagy pékáruval megpakolva pihenjünk meg egy közeli padon.

Mesejátszóterek

Budapesten rengeteg játszóteret találunk, de vannak igazi különlegességek. Ilyen a Vuk, a Pom-pom, a Rumini vagy a Mátyás király játszótér, ahol a kedvenceikkel tudnak a gyerekek játszani.

Kolodkó Mihály szobrok

Városszerte találkozhatunk kicsi, de nagyon aranyos szobrocskákkal. Annyira aprók, hogy a legtöbb esetben csak elsétálunk mellettük, de vétek lenne nem felfedezni őket. Érdemes készíteni egy útvonalat, amelyen minél több szobrot érintünk és megkeresni Brekit, a Kockásfülű nyulat, Ferenc Józsefet, Teddyt vagy a Rubik-kockát.

A felsorolt látnivalók sokszínűségét elnézve a városi nyár is lehet izgalmas, ha már hűsítő nem. Induljon a nyári kaland, amely rengeteg érdekességet tartogat a nyitott szemmel járóknak. Ha úgy döntenétek, hogy szívesebben fedeznétek fel egy vezetett sétán Budapestet gyerekszemmel, keressétek a Lili’s Budapestet az alábbi elérhetőségeken!

Email: info@lilisbudapest.hu
Facebook
Instagram
www.lilisbudapest.hu

Velünk vagy nélkülünk Budapest felfedezése mindenképpen egy igazi kaland, ami mindig tartogat valami újdonságot!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az ehhez hasonló cikkekről! Plusz egy kis extra motivációként, ha feliratkozol, átküldünk különböző segédanyagokat, amiket otthon is használhatsz kinyomtatva készségfejlesztésre, pl. egy 100 oldalas játékgyűjteményt, benne rengeteg otthon nyomtatható faladatsorral 😉

Ide kattintva tudod kérni ezt az e-bookot, ha feliratkozol a hírlevelünkre.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük