Tanulás a nyári szünet alatt – inkább igen vagy inkább ne?

Sok szülő találkozik a nyári szünet alatti tanulás dilemmájával a szünidő közeledtével, aminek lényege igazából az, hogy mi a fontosabb: a teljesítés vagy a pihenés, a hajtás vagy a kiegyensúlyozottság? Kell-e tanulni a nyáron a gyerekkel? Lemaradhat, ha csak pihenéssel tölti a szünidőt?

Mit mutatnak a statisztikák?

Összességében az figyelhető meg, hogy azoknak a gyerekeknek, akiket nyáron hagynak pihenni, szeptembertől ugyan szükségük van némi időre a visszarázódáshoz, de utána jóval kiegyensúlyozottabban tudnak teljesíteni az iskolában.

Nyári olvasás

Sokszor ugyan az érezhető szülőként és pedagógusként egyaránt, hogy a nyári szünetről mindenféle tanulás nélkül visszatérő gyermekek elfelejtették a korábban tanultakat – ez azonban nem igaz, csupán a ritmusból estek ki, amit egy-két hónap alatt újra fel lehet venni. A nyáron is tanuló gyerekek esetében az figyelhető meg, hogy bár szeptemberben hamar felveszik a ritmust, a mentális fáradtság tünetei már a téli hónapokban jelentkeznek náluk. 

Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy bizonyos egyéni esetekben valóban indokolt lehet folyamatos gyakorlás a nyári szünet alatt is – ez azonban a gyerekek kisebb részére igaz.

A pihenés ritmusa és tartalma

Fontos azonban, hogy pihenéssel töltött napoknak is meglegyen a maguk világos, követhető, megszokható ritmusa – hogy ne csupán „elfollyanak” a semmittevéssel töltött napok.  A nyári szünet remek alkalom arra, hogy úgy fejlesszük a gyerekek készségeit, hogy azokat észre sem veszik! 

Nyáron játékosan tanuljunk!

Érdemes például sokat olvasnunk nekik, közösen írni levelet, képeslapot a barátoknak vagy nagyszülőknek, de bízhatunk rájuk egyes feladatokat a házimunkában, olyanokat, amiket már ők is el tudnak végezni.

Kulcsszó az érdeklődés

A nyári szünet alatt nagyobb teret lehet biztosítani azoknak a dolgoknak, amelyeket a gyermek szeret csinálni, amelyek szenvedélyei – legyen az akár a foci, akár az olvasás – de fontos, hogy az tényleg a gyermek, és ne a szülő szenvedélye legyen! Belekóstolhatunk új szabadidős tevékenységekbe, ismerkedhetünk a tananyagon kívül eső gyereket érdeklő tudásanyaggal is, mint a csillagászat, a dinoszauruszok vagy éppen a digitális képszerkesztés. Jó tapasztalat mindenki számára, hogy a kutatás, a tanulás érdekes is lehet, ha szenvedéllyel is párosul.

De nem kell túlzásba sem esni, nem kell megszállottan üldözni az új hobbikat és ismereteket. A napok tempójának lelassítása nyárra nem csupán a pihenést szolgálhatja, de abban is segíthet, hogy gyermekünket ne a folyamatos teljesítésre és hajtásra kondicionáljuk, hanem elmélyülésre és türelemre.

Nyaralás, táborozás, készségfejlesztés

A nyár során lehetőség van közös családi utazásokra, túrákra, kirándulásokra. Egy-egy ilyen út nem csupán a közösen eltöltött idő szempontjából lehet pozitív, de a gyerekek fejlesztése szempontjából is.

Tanulás nyáron
Közös felfedezés

Az utazások során tudunk nekik érdekes dolgokat mesélni az adott helyek jellegzetességeiről, valamint különféle programok által átélni és megismerni azokat – ez egy kis térképolvasással kiegészítve például már felér egy „nyári földrajz órával”.  Ezek a programok segíthetnek a világ megismerésében, illetve az erre irányuló érdeklődés kialakításában.

Sok olyan nyári táborral is találkozhatunk, ahol különböző készségeket fejlesztenek a gyerekekkel, legyen szó angolul tanulós, hangszeres vagy sporttáborokról. 

A lényeg itt is az, hogy a gyerekünk olyan táborba menjen, amilyenbe valóban szeretne, amely érdekli, illetve az, hogy tudatában legyen: ha mégsem tetszik neki, bármikor hazajöhet, és a szülei támogatják ebben.

Érdemes már csak amiatt is olyan tábort választani, ahol a gyerek jól érzi magát, mert ezek a napok döntő jelentőségűek lehetnek abban, mennyire tudják magukat kipihenni a szülők – ha már nekik is nyár van.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az ehhez hasonló cikkekről! Plusz egy kis extra motivációként, ha feliratkozol, átküldünk különböző segédanyagokat, amiket otthon is használhatsz kinyomtatva készségfejlesztésre, pl. egy 100 oldalas játékgyűjteményt, benne rengeteg otthon nyomtatható faladatsorral 😉

Ide kattintva tudod kérni ezt az e-bookot, ha feliratkozol a hírlevelünkre.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük