Gyakoroljuk az olvasást – így motiváld gyereked a nyári szünetben!

A nyár során azzal tesszük a legjobbat gyermekünknek, ha a pihenésnek, feltöltődésnek szánjuk a főszerepet. Korábbi cikkünkben azt is bemutattuk, hogyan tudunk gyerekünkkel játékosan, tanulás nélkül tanulni a nyári szünetben. De hogyan lehet a gyerekekkel a nyár alatt úgy megszerettetni az olvasást, hogy szeptemberben jobb szövegértéssel és magabiztosabb értő olvasással térjen vissza az iskolapadba? Hogyan lehet elérni, hogy magától is könyvet vegyen a kezébe, és hogy ne okozzon neki gondot az olvasáshoz való motiváció megteremtése?

Cikkünkben megmutatjuk, milyen lehetőségei vannak nyáron a szülőknek – akkor is, ha gyermekük már megszerette az olvasást, de akkor is, ha éppen ez lesz az a nyár, amikor ez megtörténik!

A nyár és az olvasás szeretete

Talán nem gondolnánk rá elsőként, de a nyár a legalkalmasabb évszak arra, hogy az ember megszeresse az olvasást

Sokan persze hamar megismerik az olvasásban, a megértésben rejlő erőt és örömöket, de nincs ezzel így mindenki – számukra a nyár számos olyan lehetőséget kínál, ami megváltoztathatja az olvasáshoz és a könyvekhez való viszonyukat.

Érdemes a mindennapokban is előforduló, könnyen megfejthető szövegek közös, hangos elolvasása – legyenek azok táblák, receptek, vagy bármi egyéb – hogy megteremtsük a jelentés megfejtésének pozitív élményét a gyerek számára. A nyári szünet ideális ehhez, hiszen több a közös program és az izgalmas utazás. Az olvasást mindig kövesse dicséret!

Az olvasást természetesen nem szabad az iskolai felkészüléshez hasonlóan gyakorolni a nyári szünetben. Az is sokat segíthet azonban a gyermek ilyen készségeinek fejlesztésében, ha csupán napi 10-15 percet olvas.

Könyvek

Az olvasás helyei

Sokat segíthet az olvasásra való motiváció megteremtésében, ha valamilyen olvasósarkot, vagy olvasósátrat alakítunk ki, ahová az olvasáshoz megfelelő hangulatot varázsolunk.

Ugyancsak pozitív élménnyel kötődhet össze az olvasás, ha elmegyünk a könyvtárba – különösen, ha egy jó, a gyermek számára is élvezetes programra érkezünk oda. Nyáron még a legkisebb könyvtárak is számos gyerekeknek szóló rendezvénnyel készülnek, érdemes tehát ellátogatni ezekre, és ha már ott vagyunk, kölcsönözni is! 

Az ilyen élmények jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy később a gyereknek saját motivációja legyen az olvasáshoz.

Nyár, játék, olvasás

Az olvasást számos játékos formában lehet gyakorolni a nyáron – ha kreatív vagy, fel sem fog tűnni a gyereknek, hogy éppen az olvasást gyakorolja! Hogy beindítsuk a kreatív energiáitokat, következzen néhány tipp:

  • kincsvadászat: rendezhettek olyan kincsvadászatot a kertben, ahol a „kincshez” vezető nyomok maguk is megfejtendő szövegek, ahol a kincshez a megértés által lehet közelebb kerülni
  • memóriajáték: egyszerűen elkészíthető játék, engedjük szabadjára a kreativitásunk!
  • kavicsok: ha odakint játszunk, a kavicsok is segítséget jelenthetnek az olvasásban – például ha betűket írunk rájuk, és azokkal szókirakózunk 

Reméljük, ezzel sikerült beindítanunk a fantáziátokat, és eszetekbe jutnak olyan játékok, ami segít kreatívan fejleszteni a gyerkőcöket!

A jó könyv kiválasztása

Ahhoz, a gyereknek a megfelelő könyvet válasszuk ki, fontos, hogy tiszteletben tartsuk, neki mihez van kedve, mit szeretne ő olvasni, legyen az akár ismeretterjesztő könyv, akár képregény. Amennyiben nem szeret olvasni, úgy sokat segíthet, ha olyan könyvet adunk a kezébe, ami az érdeklődési köréhez kapcsolódik, arról szól – ez remek eszköz lehet abban, hogy ezen keresztül ismerkedjen meg a könyvek világával, és szeresse meg az olvasást.

Jó lehetőség a könyvcsere baráti gyerekes családokkal. Így nem csupán a könyveken lehet spórolni, de a gyerekek közös könyvélménye is kialakul, ez pedig segíthet abban, hogy a gyerekek között beszélgetés, közös értelmezés induljon a könyvek kapcsán.

Ha pedig valamelyik könyv különösen bevált, azon a nyomon el lehet indulni hasonló olvasmányok után kutatva!

Olvasás és megértés

A nyár és a felszabadult idő lehetőséget ad arra – különösen, ha a gyerkőc már megszerette az olvasást – hogy együtt foglalkozzatok szövegekkel, még ha egyszerű, a gyerek számára is könnyen befogadható módon.

Beszélgessetek a könyvről: a cím és a történet viszonyáról, a cselekményről, a szereplőkről. Mesélje el, mi tetszett neki benne és mi nem, ki a kedvenc szereplője, és miért, mit gondol az egyes karakterekről.

A jól kibeszélt olvasmányok, az olyan olvasmányélmények, amikre reflektálunk magunknak és másoknak mind-mind segítenek abban, hogy az olvasás ne nyűgként, hanem szenvedélyként maradjon meg a gyerekek tudatában.

Így később gyermekünknek magától lesz motivációja arra, hogy könyvet vegyen a kezébe, és elmerüljön az olvasáson át saját maga, fantáziája által teremtett világokba.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az ehhez hasonló cikkekről! Plusz egy kis extra motivációként, ha feliratkozol, átküldünk különböző segédanyagokat, amiket otthon is használhatsz kinyomtatva készségfejlesztésre, pl. egy 100 oldalas játékgyűjteményt, benne rengeteg otthon nyomtatható faladatsorral 😉

Ide kattintva tudod kérni ezt az e-bookot, ha feliratkozol a hírlevelünkre.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük