Mikulásos feladatlap a figyelem fejlesztéséhez

A készülődés, várakozás a Mikulás megérkezésére mindig nagyon motiváló a kicsik számára, így remek lehetőség ez a szülők, pedagógusok számára is, hogy mikulásos feladatok segítségével fejlessze a gyermek készségeit. Mi most a figyelem fejlesztésére alkalmas feladatokat gyűjtöttünk össze ebben az otthon nyomtatható feladatsorban.

Képek nézegetése

Mutassatok valamilyen Mikulásos képet a gyereknek, és beszélgessetek róla. Gyakoroljátok a térbeli tájékozódást, a színeket, nevezzétek meg a tárgyakat, személyeket, és számolni is lehet! Néhány példa kérdés: milyen színű a Télapó ruhája? Milyen színű a szarvasa? Ki áll a Mikulás mellett? Mi van a kezében? Hány ajándék van a szánon?

Télapó

Felidézés

A második feladatban egy hóemberről mutatunk képet, aminek jellegzetes, színes sálja, kalapja, gombjai vannak. Ezeket szépen beszéljétek át, nevezzétek meg, majd takarjátok le a képet, és a gyerkőc próbálja meg felidézni, hogy is nézett ki a hóember. Természetesen utána megpróbálhatjátok más képet használva is újra a játékot.

Hóember

Ezután több színes hóember mutatunk meghatározott sorrendben. Lefordítás után a feladat, hogy a sorrendet felidézze. Talán még jobb, ha saját színes rajzokat használunk. Sorba lehet rendezni különböző tárgyakat is, nyugodtan legyetek rugalmasak!

Színezés szabály szerint

Adtunk egy egyszerű szabályt a gyerekeknek. Minden Télapó legyen a lapon piros, minden rénszarvas barna, és minden hóember maradjon fehér! A lapon elrejtettünk sok-sok Mikulást, rénszarvast és hóembert, illetve egyéb alakzatokat is. Ha sikerült mindent kiszínezni, tudunk beszélni a többi alakzatról is, amik zavaró tényezőként szerepeltek a lapon. Gyakorolhatjátok a számolást, meg lehet számolni az egyes elemeket, összehasonlítani, stb.

Sorrend

Az utolsó feladatban a sorrendiséget gyakoroltuk. Ezúttal nem kellett megjegyezni a sorrendet, csak a sormintát folytatni a logikának megfelelően. Természetesen Télapós elemeket használva, hogy szórakoztatóbb legyen 🙂

Ennél is több Mikulásos programot szeretnétek? Karácsonyi kézműveskedéshez írtunk már ötleteket, azt mindenképp javasoljuk. Ha pedig több otthon nyomtatható feladatlapra van szükség, akkor…

Iratkozz fel a hírlevelünkre! Ha feliratkozol, átküldünk különböző segédanyagokat, amiket otthon is használhatsz kinyomtatva készségfejlesztésre, pl. egy 40 oldalas játékgyűjteményt, benne rengeteg otthon nyomtatható faladatsorral 😉

Ide kattintva tudod kérni ezt az e-bookot, ha feliratkozol a hírlevelünkre.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük