Vízhez szoktatás és úszásoktatás

Itt a nyár, beköszöntött a kánikula, irány a Balcsi vagy a tengerpart! Sok szülő csak ilyenkor kap észbe, mennyivel nagyobb biztonságban érezné a gyereket a nyaralás során, ha már tudna úszni, és nyugodt szívvel lehetne beengedni a vízbe játszani. Ennek kapcsán Hutkai-Molnár Diána úszásoktatóval beszélgettünk kisgyerekek vízhez szoktatásáról, úszásoktatásáról.
Spoiler: akik nyár elején küldik el oktatóhoz a gyereket abban bízva, hogy a nyaralásra már profi úszók lesznek, a legtöbb esetben már elkéstek.

Készségfutár: Mire hívnád fel a vízhez szoktatással kapcsolatban a szülők figyelmét?

Hutkai-Molnár Diána: A vízhez szoktatás az úszás alapja, ami sok esetben egy hosszú folyamat. Sok szülő elviszi gyermekét nyaralás előtt pár héttel úszásoktatásra, hogy a Balatonban vagy a tengerben már tudjon úszni. Pedig az úszásnemek elsajátítása még alap szinten is időigényes folyamat. A víz egy új közeg a gyerek és a felnőtt számára is. Épp ezért először meg kell ismerkedni a vízzel, a benne való mozgással, a levegővétel szabályozásával. Erre való a vízhez szoktatás. Türelem és kitartás kell hozzá.

Vízhez szoktatás

KF: A vízhez szoktatás és az úszásoktatás tehát külön folyamat? A vízhez szoktatáshoz is szakemberre van szükség, vagy ezt a szülő maga is elvégezheti?

HMD: A vízhez szoktatás az úszásoktatást megelőző folyamat. Ezt is az úszásoktató végzi, de sokat segíthet benne a szülő. Ha gyakran mennek strandra, ha esténként kádban fürdeti gyermekét, már segítette az új közeg megismerését. Számos eszköz, illetve játékos feladat áll a szülők és oktatók rendelkezésére, annak érdekében, hogy minél könnyebben és változatosabban szokjanak bele a tanulók ebbe az új közegbe.

KF: Mondanál néhányat, amivel segíthetünk vízhez szoktatáskor a gyereknek az új közegben megszokni a dolgokat?

HMD: Otthon vagy a strandon minél többet legyen a gyermek úszógumi és karúszó nélkül. Ehhez nagy szülői odafigyelésre van szükség. Sétáljanak a különböző mélységű vízben, szaladjanak, fröcsköljenek. Érje a gyermek arcát a víz. Próbáljanak buborékokat fújni a vízbe, bátrabbak víz alá is merülhetnek.
Az uszodában is hasonlóan szoktatjuk vízhez a gyerekeket. Séta, szökdelés, ugrálás, merülés, lebegés formájában segítjük a vízhez való alkalmazkodást. Imádják a tanulók a deszka vagy vízikukac alatt történő átbújást, a medence aljára elrejtett kincsek keresését és a vízbeugrásokat is.

KF: Mennyi időt érdemes hagyni egy Balatoni nyaralás előtt arra, hogy a gyerek vízhez szoktatással együtt megtanuljon alap szinten úszni?

HMD: Ez egyénenként eltérő. Függ a gyermek előképzettségétől, korától, vízhez való viszonyától, egy héten hányszor tud tanfolyamra menni, milyen gyorsan tanul, stb. Pár héttől kezdve akár évekbe is telhet.

KF: Milyen idős korban érdemes elvinni a gyereket úszásoktatásra?

HMD: Általában 4-5 éves kortól várják az úszóiskolák a úszni vágyókat. Ekkor a gyerekek már hosszabb ideig is tudnak a feladatokra koncentrálni, ismerik a testrészeiket és alapvető utasításokat is végre tudnak hajtani. Fontos szempont, hogy egy rövid időre el tudjanak szakadni a szülőtől, hiszen akkor lehet gördülékeny a tanítás-tanulás folyamat, ha a gyermek az oktatójára tud figyelni és meg tudnak teremteni egy bizalmi légkört.

KF: Köszönöm szépen! Még egy zárókérdést muszáj Neked feltennem. Mik az előnyei a babaúszásnak?

HMD: A babaúszás már pár hónapos kortól elkezdhető. A foglalkozások a szülő aktív közreműködésével történnek. Ezeken az órákon nem úszásoktatás történik, mégis rengeteg fejlesztési lehetőséget kínál. A lebegésekkel, merülésekkel, valamint énekkel, mondókával kísért vízi játékokkal fejleszthető a babák légző szervrendszere, mozgáskoordinációja és a vízzel való kapcsolata. Mivel ezek a foglalkozások kis csoportokban történnek a résztvevők új, akár baráti kapcsolatokat építhetnek.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az ehhez hasonló cikkekről! Plusz egy kis extra motivációként, ha feliratkozol, átküldünk különböző segédanyagokat, amiket otthon is használhatsz kinyomtatva készségfejlesztésre, pl. egy 100 oldalas játékgyűjteményt, benne rengeteg otthon nyomtatható faladatsorral 😉

Ide kattintva tudod kérni ezt az e-bookot, ha feliratkozol a hírlevelünkre.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.