Vízhez szoktatás és úszásoktatás

Itt a nyár, beköszöntött a kánikula, irány a Balcsi vagy a tengerpart! Sok szülő csak ilyenkor kap észbe, mennyivel nagyobb biztonságban érezné a gyereket a nyaralás során, ha már tudna úszni, és nyugodt szívvel lehetne beengedni a vízbe játszani. Ennek kapcsán Hutkai-Molnár Diána úszásoktatóval beszélgettünk kisgyerekek vízhez szoktatásáról, úszásoktatásáról.
Spoiler: akik nyár elején küldik el oktatóhoz a gyereket abban bízva, hogy a nyaralásra már profi úszók lesznek, a legtöbb esetben már elkéstek.

Készségfutár: Mire hívnád fel a vízhez szoktatással kapcsolatban a szülők figyelmét?

Hutkai-Molnár Diána: A vízhez szoktatás az úszás alapja, ami sok esetben egy hosszú folyamat. Sok szülő elviszi gyermekét nyaralás előtt pár héttel úszásoktatásra, hogy a Balatonban vagy a tengerben már tudjon úszni. Pedig az úszásnemek elsajátítása még alap szinten is időigényes folyamat. A víz egy új közeg a gyerek és a felnőtt számára is. Épp ezért először meg kell ismerkedni a vízzel, a benne való mozgással, a levegővétel szabályozásával. Erre való a vízhez szoktatás. Türelem és kitartás kell hozzá.

Vízhez szoktatás

KF: A vízhez szoktatás és az úszásoktatás tehát külön folyamat? A vízhez szoktatáshoz is szakemberre van szükség, vagy ezt a szülő maga is elvégezheti?

HMD: A vízhez szoktatás az úszásoktatást megelőző folyamat. Ezt is az úszásoktató végzi, de sokat segíthet benne a szülő. Ha gyakran mennek strandra, ha esténként kádban fürdeti gyermekét, már segítette az új közeg megismerését. Számos eszköz, illetve játékos feladat áll a szülők és oktatók rendelkezésére, annak érdekében, hogy minél könnyebben és változatosabban szokjanak bele a tanulók ebbe az új közegbe.

KF: Mondanál néhányat, amivel segíthetünk vízhez szoktatáskor a gyereknek az új közegben megszokni a dolgokat?

HMD: Otthon vagy a strandon minél többet legyen a gyermek úszógumi és karúszó nélkül. Ehhez nagy szülői odafigyelésre van szükség. Sétáljanak a különböző mélységű vízben, szaladjanak, fröcsköljenek. Érje a gyermek arcát a víz. Próbáljanak buborékokat fújni a vízbe, bátrabbak víz alá is merülhetnek.
Az uszodában is hasonlóan szoktatjuk vízhez a gyerekeket. Séta, szökdelés, ugrálás, merülés, lebegés formájában segítjük a vízhez való alkalmazkodást. Imádják a tanulók a deszka vagy vízikukac alatt történő átbújást, a medence aljára elrejtett kincsek keresését és a vízbeugrásokat is.

KF: Mennyi időt érdemes hagyni egy Balatoni nyaralás előtt arra, hogy a gyerek vízhez szoktatással együtt megtanuljon alap szinten úszni?

HMD: Ez egyénenként eltérő. Függ a gyermek előképzettségétől, korától, vízhez való viszonyától, egy héten hányszor tud tanfolyamra menni, milyen gyorsan tanul, stb. Pár héttől kezdve akár évekbe is telhet.

KF: Milyen idős korban érdemes elvinni a gyereket úszásoktatásra?

HMD: Általában 4-5 éves kortól várják az úszóiskolák a úszni vágyókat. Ekkor a gyerekek már hosszabb ideig is tudnak a feladatokra koncentrálni, ismerik a testrészeiket és alapvető utasításokat is végre tudnak hajtani. Fontos szempont, hogy egy rövid időre el tudjanak szakadni a szülőtől, hiszen akkor lehet gördülékeny a tanítás-tanulás folyamat, ha a gyermek az oktatójára tud figyelni és meg tudnak teremteni egy bizalmi légkört.

KF: Köszönöm szépen! Még egy zárókérdést muszáj Neked feltennem. Mik az előnyei a babaúszásnak?

HMD: A babaúszás már pár hónapos kortól elkezdhető. A foglalkozások a szülő aktív közreműködésével történnek. Ezeken az órákon nem úszásoktatás történik, mégis rengeteg fejlesztési lehetőséget kínál. A lebegésekkel, merülésekkel, valamint énekkel, mondókával kísért vízi játékokkal fejleszthető a babák légző szervrendszere, mozgáskoordinációja és a vízzel való kapcsolata. Mivel ezek a foglalkozások kis csoportokban történnek a résztvevők új, akár baráti kapcsolatokat építhetnek.

Örülnél egy ingyenes társasjátéknak? Csatlakozz új játékunk tesztelői Facebook csoportjához, és díjmentesen megkapod a játékot.

Kérem a társasjátékot!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük