Segítség a beszédfejlődésben – SzóKiMondóka

A SzóKiMondóka csapattal beszélgettünk a beszédfejlődés szakaszairól, illetve hogy az ő játékaikkal miként segíthetünk a gyereknek az egyes szakaszokban.

SzóKiMondóka

Milyen főbb szakaszai vannak a beszédfejlődésnek?

A beszédfejlődés is, ugyanúgy, mint a zenei fejlődés, születésünk előtt indul. Ezért fontos, hogy az édesanya beszéljen a magzathoz, olvasson, énekeljen neki, ezzel nem csak gyermekét hangolja magára, az anyanyelvére és a hangjára, de magában is kialakítja azt a szokást, hogy rendszeresen beszéljen a gyermekéhez. Ez azért fontos, mert sok szülőt visszatart abban, hogy gyermekéhez beszéljen az a tudat, hogy a baba még nem érti meg őt. Ha a magzathoz rendszeresen beszél az édesanya, ez a jó szokása hatványozottan folytatódhat a szülés után. A baba pedig érdeklődve fordul a hang forrása felé, megnyugtatja édesanyja hangja, hiszen a magzati kor biztonságos érzetére emlékezteti.

Amikor a baba már ül, érdeklődése, figyelme jobban kinyílik a világra, a szánkat nézi beszéd közben és maga is próbálkozik hangadással, kísérletezik hangképző, beszédképző szerveivel. Ezeket az első próbálkozásokat pozitív megerősítéssel nyugtázzuk, válaszolgassunk neki, ismételjük meg az általa kiadott hangot, ezzel biztatva őt arra, hogy ő is megismételje, amit tőlünk hallott. Míg beszélünk hozzá, tartsuk vele a szemkontaktust, vonjuk be a mindennapok történéseibe és nevezzük meg azt, amit lát, hall, érzékel. Használjuk közben a mimikánkat, gesztikuláljunk, alkalmazzuk nonverbális kommunikációs eszközeinket.

Olyan segédeszközök, mint a tükör is nagy segítségünkre lehet ahhoz, hogy gyermekünk kísérletezzen hangképző szervével. Bolondozzunk a tükör előtt vele, adjunk ki fura hangokat, ismételjük meg, amit ő csinál. A véletlen létrejött szájtartások közül a beszédhangokra emlékeztetőket ismételgessük, tapsoljuk meg, pozitív megerősítéssel rögzítsük benne a véletlenül kiadott hangokat. Egy mikrofon, vagy WC papír guriga, amibe belebeszélünk, is erősítheti a beszéd indulását. A beszéd indításához nagy segítség, ha elhagyjátok a cumit, az ugyanis csendben tartja gyermeked és renyhévé teszi a száj izmait, amelyekre nagy szükség van a beszéd kialakulásához.

A járás elindulása mérföldkő a beszédfejlődés útján, utána várható a beszéd kialakulása. Az eddigi kérdezz-felelek hangadások konkrét szavak kimondásával, kimondatásával folytatódnak. Ha gyermeked szeretne valamit, mindig kérdezd meg tőle, mit szeretne és ha nem mondja, mondd ki helyette, majd kérd meg, hogy ismételje meg, mondja ki, amit tőled hallott. Minden próbálkozást díjazni kell, nem mással, mint az örömöd kifejezésével, az ugyanis a legnagyobb jutalom gyermekednek és a leginkább motiválja őt.

A szavak kimondása után (pl. kakaó) jön a kétszavas mondatok (pl. kakaót kérek) korszaka, amikor a köszönöm – kérem tanulása is folyik. A szavak kimondatásában nagy segítséget tudnak nyújtani a SzóKiMondóka szókártyái. A kártyákat a képes felükkel feltartva megkérdezheted, hogy Mi ez? Ha nem mondja, csak mutatja gyermeked, amit a képen lát, azért is dicséret jár: Ügyes vagy! Kéz – mondd ki te is! Kéz. – ha csak mozgatja a száját már örülhetsz és dicsérheted, majd legközelebb hang is jön ki rajta.

A mondókák nagy segítséget jelentenek ebben a szakaszban is a beszédfejlődésben. Kössetek egy-egy mondókát a megtanulni kívánt szavakhoz, amelyek segítik értelmezni a kifejezést, és játékosan tanítják a szavakat. A szókártyák hívóképként szolgálhatnak a mondókákhoz: tartsd fel a kéz kártyát, mondasd ki vele, mutassa meg a kezét, majd játsszátok el a Csip-csip csókát! YouTube csatornánkon rengeteg további dalt, mondókát találsz, iratkozz fel, hogy értesülj újdonságainkról! Míg énekelsz, vagy mondókázol, jobban artikulálsz, így mindig figyelj rá, hogy gyermeked közben jól lássa a szádat.

Amikor már elindult gyermeked beszéde, azt tovább erősítheted a szókincs fejlesztésével, újabb szókártyák, mondókák és mesék segítségével. A rendszeres meseolvasás több szempontból is fontos a gyermek fejlődése szempontjából, az egyik a beszédfejlődés segítése. Erre különösen alkalmasak a SzóKiMondóka képes tördeléssel készült meséi, amivel a gyermek be tud kapcsolódni az olvasásba és csupán a rajz alapján kimondani a mesében soron következő szót.

A beszédfejlődés szakaszai közül melyikben tud segíteni a SzóKiMondóka?

Mi egy-másfél éves kortól ajánljuk játékcsomagjainkat a beszédindításra, a beszédfejlesztés komplex programjára. Minden játékcsomagban találsz vastag, kézreálló képes szókártyákat, amelyeket imádnak rakosgatni a gyermekek és a segítségükkel gyerekjáték kihúzni a szavakat a gyermekekből.

Egy képes tördeléssel készült Lackfi János mesekönyv is került a játékcsomagba, amiben ugyanazok a szavak kerültek kiemelésre, mint amiket a szókártyákon találsz, így a kártyákkal is tudod párosítani a könyv oldalain látható meserészletet. A könyv végén lekottáztuk azokat a dalokat, mondókákat, amiket a filmben láthatsz.

A SzóKiMondóka kisfilmjeit kétéves kortól ajánljuk, ha addig nem nézett rendszeresen képernyőt gyermeked. A filmek interaktívak, kimondatják gyermekeddel a szavakat, eljátszatják a dalokat, mondókákat és játékosan tanítanak a gyermeket körülvevő világról. A játékcsomag sorozat témája a négy elem, elé tettük első fejezetként a Családot, utána jön a Víz, Levegő, Tűz, Föld és az Ember zárja a sorozatot. Egy játékcsomagban 3 hónapnyi fejlesztő tevékenység lehetősége rejlik, azután érdemes továbblépni a következő fejezetre. A szülői útmutató pedig bemutatja, hogyan használd a csomag elemeit valamint további fejlesztési tanácsokat tartalmaz és játékötleteket a szókincsfejlesztés, olvasás előkészítés területén.

A beszédfejlesztésen túl a játékcsomagok segítik a gondolkodás, az érzelmi-szociális kapcsolatok és a mozgás fejlesztését is. Ezen túl a napi rutin kialakításában is segítséget nyújtanak, hiszen legalább háromféle tevékenység rendszeres gyakorlására adnak lehetőséget a játékcsomag elemei, amelyekkel remekül tudod tagolni a napokat és beilleszteni a fejlesztő tevékenységeket. Nem utolsó sorban pedig az óvodára, iskolára való felkészítés és az olvasóvá nevelés eszközei is megtalálhatók a játékcsomagjainkban és mesekönyveinkben.

Szó esett már a játékcsomagjainkról, amik a legkomplexebb fejlesztést hivatottak megvalósítani (jelenleg 6 kapható, az utolsó rész jövőre jelenik meg) és a mesekönyveinkről a képes tördelés kapcsán. 9 hagyományos mesekönyvünk van és 5 olyan, amelyekben befűzve találod meg a szókártyákat. Találsz még foglalkoztató füzeteket a webáruházunkban, szókártyás foglalkoztatót és szókártyás mesefüzetet, Játékmappát, amiben további szavas játékok vannak és Móna babát a játékos szókártyázáshoz.

A fizikai termékeken túl tavaly létrehoztuk a Foglalkozz velem! klubot, a SzóKiMondóka online tárházát. Az eddig megjelent kiadványainkban szereplő saját fejlesztésű játékainkat rendszereztük és 7 modulban tettük elérhetővé számotokra: mesék, dalok, mondókák, játékok, foglalkoztatók, színezők és filmek. Egy-egy modulra is előfizethetsz, hat áráért már megkapod a teljes VIP tagságot, amivel az első havidíj értékében ajándékok járnak. Jelenleg 130 foglalkozás van már itt, de ezek száma hétről hétre bővül. Ajánljuk elfoglalt szülőknek, óvodáknak, külföldön élő családoknak és azok számára, akik nem ismernek elég gyerekdalt, mondókát, vagy nem tudják mivel kössék le, mivel fejlesszék napról napra csemetéjüket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük