Játékos ismerkedés a zöldségekkel és gyümölcsökkel

Egy tavaszi vagy kora nyári napot érdemes lehet kisgyerekes szülőként rászánni a zöldségekkel és gyümölcsökkel történő játékos ismerkedésre. Erre az alkalomra írtuk össze számotokra az alábbi foglalkozás ötleteket, benne kommunikációs készségeket, vizualitást, mozgást fejlesztő, illetve számolást, szortírozást gyakoroltató játékokkal, programokkal.

Kommunikáció, szókincs

Kezdjétek egy kis játékos ismétléssel! Hány zöldségnek és gyümölcsnek tudjuk már a nevét? Hányat ismerünk fel? Aztán jöhetnek az újak! A legideálisabb az lenne, ha mindenből lenne otthon kézzelfogható példány, de ez a szezonalitás és a mai gyümölcsárak mellett nehezen kivitelezhető. Legalább egy képet érdemes keresni arról, amit meg szeretnénk tanítani a gyereknek.

Ha vannak otthon gyümölcsök és képeink is vannak gyümölcsökről, akkor lehet őket párosítani. Ha nincs, akkor rajzolhatunk is közösen. Készíthetünk memória játékot is, ehhez minden gyümölcsről két kép vagy rajz kell. Pl. lehet az egyiken egy egész dinnye, a másikon csak egy dinnyeszelet, stb.

Gyümölcsök

Szortírozás

Válogassuk szét az otthon lévő gyümölcsöket…
…méret szerint,
…szín szerint,
…formájuk szerint!

Számolás

Adjunk a gyerkőcnek a korcsoportjának megfelelő matek feladatokat!

Számolás almákkal

Hány alma van a tálban, mennyi a tál mellett? Melyik a több?
Hány körte van a fán, mennyi a fa alatt? Melyik a kevesebb? Mennyivel?
Ha elveszek két répát az ötből, hány répa marad?
Hány alma van az asztalon? Hány körte? Hány alma és körte együtt?
Hány piros alma van a kosárban? Ha beleteszek még kettőt, mennyi lesz?
Sárga vagy fehér répából van több a vágódeszkán?

Szókincsfejlesztés

Fogdossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket! Szagoljuk végig, majd mossuk meg őket! Készítsünk gyümölcssalátát, gyümölcsturmixot vagy egy jó zöldséglevest. Közben hangosan mondjuk is, hogy éppen mit csinálunk.

Például most meghámozzuk, a héját kidobjuk a szemetesbe. Levágjuk a szárát és a gyökerét. Kiszedjük a magokat. Még egy gerezd fokhagymára is szükségünk lesz. Felszeleteljük a répát. Kidobjuk az almacsutkát. A legtöbb gyümölcs édes, a citrom savanyú. A hagyma csípi a szemünket, miközben felkockázzuk. A dinnyéből szeleteket vagy piramisokat vágjunk?

Vizuális fejlesztés

Ha gyümölcssalátát készítettünk, kezdhetjük annak a minél igényesebb, kreatív tálalásával. Engedjük nyugodtan szárnyalni a fantáziánkat!

Festhetünk a hüvelykujjunk lenyomatát használva ananászt:

Félbevágott, szétnyomott citrusféléket felhaszálva csodás nonfiguratív festményeket:

De ha inkább almafát szeretnénk, ahhoz sem kell több egy wc papír gurigánál és egy összegyűrt rajzlapnál:

Mozgás

Természetesen ki lehet küldeni a gyereket kapálni vagy meggyet szedni, de ebben a cikkben most inkább a szokásos készségfejlesztő mozgásos gyakorlatoknál maradunk.

Vonalvezetés

Rajzoljunk fel egy vonalat a padlóra (asztalra)! Ez lehet ténylegesen egy megrajzolt vonal, leragasztott szigszalag vagy akár csak egy lehelyezett cérna is. A feladat, hogy egy szőlőszemet végig bökdössön a gyerek a vonal mentén. Ha kivételesen jól ment a szülinapi gyertyák elfújása, akkor meg lehet próbálkozni bökdösés mellett a fújással is.

Fúvócsata

Jelöljünk ki két kaput az asztalon, tegyük le középre a szőlőszemet, aztán fújhatjuk is a gólokat! A cél a másik kapujába fújni a gyümölcsöt, minél több gólt szerezni, minél kevesebbet kapni.

Akadálypálya

A klasszikus akadályokat ki lehet egészíteni apró nehezítésekkel, pl. almákat kell fogni a két kézbe vagy szőlőszemet egyensúlyozni kanállal. És akkor ilyen kiegészítéssel jöhetnek a szokásos feladatok:

  • Menj végig egyenesen a vonal mentén!
  • Mássz át az asztal alatt!
  • Bújj át a két szék között!
  • A földön lévő színes lapok közül csak a fehérekre lehet lépni.

Buldózer

Tegyünk egy almát harisnyába, kössük a harisnyát a gyerekek derekára! A lelógó harisnyaszár, benne az almával igazi buldózerként tud működni, ezzel játszadozhatunk. Helyezzünk mondjuk sorban egymás mellé üdítős flakonokat, majd a buldózerrel borítsuk fel! Lehet ez akár verseny is a gyerekek között, hogy ki dönti le gyorsabban a saját flakonjait.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az ehhez hasonló cikkekről! Plusz egy kis extra motivációként, ha feliratkozol, átküldünk különböző segédanyagokat, amiket otthon is használhatsz kinyomtatva készségfejlesztésre, pl. egy 100 oldalas játékgyűjteményt, benne rengeteg otthon nyomtatható faladatsorral 😉

Ide kattintva tudod kérni ezt az e-bookot, ha feliratkozol a hírlevelünkre.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük