Játékötletek Halloweenra kisgyerekeknek

Újabb jeles nap, Ti pedig már hozzászokhattatok, hogy ilyenkor egy ötletcsomaggal jelentkezünk, milyen programokat, játékokat, foglalkozásokat javaslunk az alkalomhoz igazítva. Jöjjenek a Halloweeni játékötletek.

Képnézegetés

Készítsetek elő néhány halloweeni képet, amin lehetnek töklámpások, szellemek, fekete macskák, beöltözött gyerekekkel, szörnyek, stb. Sorban nézzétek végig ezeket, és beszéljétek át a gyerekkel, hogy mit is láttok a képen! Ha szeretnétek, saját képeket is készíthettek.

Halloween képek

Többféle készséget is fejleszthettek ezzel. Egyrészt a kommunikációt, szókincset, ahogy szépen megnevezi a képen látható tárgyakat (pl. lámpás, balta, szellem, kísértet, csontváz, egyebek). Másrészről jó lehet akár a térbeli tájékozódás gyakorlására is (Mi van a fekete macska fölött? Szellem? Mi van a csontváz mellett? Mi van a töklámpás alatt?). De akár a számlálást is lehet gyakorolni (Hány szellem van a képen? Hány töklámpás? Melyik a több? Melyik a kevesebb?).

Hangoskodás

Utánozzuk a Halloweeni képeken látott szellemek, kísértetek, szörnyek hangját! Ha még jobban szeretnénk feldobni ezt a játékot, akkor a mozgásukkal is megtehetjük ugyanezt. Sorban minden gyerek mutasson be egy szörnyet hangutánzással és mozgással együtt, és aztán megszavazhatjuk, melyik volt a legfélelmetesebb.

Keresgélés

Rejts el a lakásban olyan tárgyakat, amikre szükség lehet a dekoráció elkészítéséhez. Ezekről készíts listát, és a gyerekeknek meg kell találniuk a tárgyakat. Szinte bármiből lehet dekor elem, a következő részben sorolunk majd fel ötleteket, szóval a listán ugyanúgy létjogosultsággal bírhat egy gumiből készült félelmetes pók, mint egy üres sörösüveg.

Dekoráció

Az egyik legszuperebb közös program a karácsonyhoz hasonlóan a közös dekorálás. Dekor ötletekkel tele az internet, de néhány egyszerűbbet felsorolunk mi is:

Halloween dekor
 • Rajzolhattok narancssárga és fehér lufikra arcot, és máris egy hadseregnyi töklámpás és szellem áll a rendelkezésetekre.
 • Lefesthettek fehérre fél literes üdítős üvegeket, és azokat is felruházhatjátok arccal.
 • Rajzlapból vághattok ki szellemeket, és egy szobán keresztülhúzott madzagra fellógathatjáok őket.
 • Tökfaragás.
 • Műanyag poharak kifestése. Ezekből is lehet szellemet készíteni.
 • Feketére festett befőttes üvegek vagy sörösüvegek, amikből színes gyertyák törnek elő. Nagyon boszorkányos.
 • Festéssel feldobott sütőtökök egy ládában felhalmozva.
 • Kartonlapokból készíthettek egy vészjósló kandallót a falra ragasztva.
 • Fedjétek lepedőkkel a kanapét és a székeket.
 • Ha tudtok szerezni műpókhálót, azzal kedvetekre garázdálkodhattok.
 • Néhány seprűt is elhelyezhettek.
 • Koszorúk, varjak, boszorkánykalapok, pókok, csontvázak. Bármit kivághattok, és felragaszhattok a falra.
 • Málnaszörp egy kancsóban és a poharakban.
 • És ha már lufikbók, üvegekből, rajzlapból is készítettünk szellemet, megtehetjük ezt utoljára WC papír gurigákból is.
 • Pingponglabdára rajzolt emberi szem. Akár egy befőttes üveget is megtölthetünk vele, hogy maximumra csavajuk a hátborzongatást.

Jelmezbe mindenki!

Ez a hagyomány része, kell egy jelmez halloweenkor. Ha csak otthoni családi körben tervezünk programot, akkor ez lehet végtelenül egyszerű is. Pl. csavarjuk WC papírba a gyereket, és máris ő a múmia. Vagy vágjunk ki egy lepedőt, hogy szellemként kísérthessen, lehet boszorkány, bár akkor nagy az esély, hogy le fog verni mindent a seprűjével. Múmia esetében maradhat a málnaszörp az asztalon, boszorkány esetében inkább pakoljunk el 😉

Halloween jelmez

Akadálypálya

A dekor után annak bármely elemét felhasználhatjátok egy izgalmas akadálypálya összeállításához. Két komolyabb nehezítő ötletet lehet belevinni. Az egyik, hogy szellemként, azaz egy lepedővel letakarva kvázi vakon kell végigmenni a pályán, és teljesíteni a feladatokat. A másik, hogy boszorkányként, egy seprűt a lábak között tartva kell ugyanezt megtenni.

Lufi lebegtetés

Ha már készítettünk lufiból szellemeket a dekoráláskor, használhatjuk is egy kis játékra. Klasszikus lufis játék, hogy azt ütögetve a levegőben kell tartani. Még inkább a levegőben kell tartani, ha az a lufi egy szellem, hiszen a szellemek nem pottyannak le a földre kísértetjárás közepette…

Tekézés, dobálás

Dekoráció készítés során készült jópár szellemünk. Készülhetett műanyag pohárból és WC papírból is. A poharakat felállítva tekézhetünk egyet. Ha nagyon Halloween láz ég, akkor akár egy kisebb tököt is elguríthatunk, hogy ledöntse. De persze maradhatunk a hétköznapok talaján, és labdát is használhatunk. A WC papírokat a majálisok szellemében pakoljuk egymásra, és itt a feladat, hogy egy kisebb labdával minél többet sikerüljön ledönteni.

Fúvóka

Egy apróbb dekor elemet válasszunk is, és egy szívószál segítségével kell elfújnunk A pontból B-be. Lehet akár verseny is a gyerekek között, hogy ki juttatja el először a saját gumipókját vagy pingpong labdából készített emberi szemgolyóját a célba.

Bármilyen programozás

Ma már az állatkertektől, a múzeumokon át, a cukrászdákig mindenféle szolgáltató készül valamilyen Halloweeni programmal. Ha nem szeretnétek egész nap otthon lenni, nézzetek ki párat, és programozzatok!

Feladatlap

Halloween feladatlap

Készítettünk egy ingyenesen letölthető feladatlapot, amit a Készségfutár Klub ingyenes bemutató csoportjából tudtok letölteni. A csoporthoz megéri csatlakozni, hiszen itt sok-sok további nyomtatható feladatlapot is találtok.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük